EMBLA gruppen

Forskningsgruppen EMBLA leds av Dr. Maria Tenje och målet med vår forskning är att undersöka hur vi kan förnya och förbättra forskningsverktygen för livsvetenskaperna genom vår expertis inom mikrosystemteknik.

Våra aktiviteter inom fältet organs-on-chip har som mål att utveckla pålitliga alternativ till djurförsök genom att odla celler i miniatyriserade system. Dessa kan i framtiden användas för att se hur olika läkemedel kan tas upp i kroppen eller för att studera eventuella hälsorisker med nanopartiklar. Systemen kan även finna tillämpningar inom den medicinska grundforskning för att bättre förstå hur vår kropp skyddar sig mot intrång av olika ämnen och patogener från vår miljö.

Forskningsinriktningen single cell analysis använder sig av vår kunskap om att tillverka mikrokanaler i glas och kisel. I dessa mikrofluidala system kan vi producera droppar, vattendroppar omgivna av olja, som kan användas som små reaktionskammare för att studera hur enskilda celler reagerar på olika ämnen. Vi tillverkar även mikrofluidiala system för att kunna studera och påverkar enskilda bakterier.