Hugopriset student går till doktoranden Johannes Hjalmarsson

2019-06-18

Årets studentpris går till doktoranden Johannes Hjalmarsson med examensarbetet ”Elektrifiering av transportsektorn i Göteborgs kommun”. Examenarbetet bidrar till efterfrågad kunskap inom mobilitetens utmaningar.

Johannes Hjalmarsson är doktorand på avdelningen för elektricitetslära vid institutionen för teknikvetenskaper. I sitt examensarbete visar han att en elektrifierad fordonsflotta i Göteborg är möjlig genom att föra in parkeringsbolagen i omställningen.

Prismotiveringen lyder:
”De svenska klimatmålen är tuffa och våra städer har höjt ribban ytterligare. Genom att föra in parkeringsbolagets roll i omställningen visar författaren att en elektrifierad fordonsflotta i Göteborg är möjlig. Parkerade elbilar stöttar elnätet med kapacitet, om incitamenten för bilägarna utformas på rätt sätt. Med analytisk höjd och innovativ design visar Johannes Hjalmarsson att klimatomställningen är möjlig om man tänker brett kring samverkan och utformar systemen på smart sätt. En värdig vinnare av studentpriset 2019.” 

Hugopriset Student tilldelas den student som har författat ett examensarbete med hög akademisk kvalitet som har praktisk relevans för en hållbar samhällsutveckling.

Nyheter